Ongedierte

Heeft u ongedierte in uw woning of woonomgeving? Dat is heel erg vervelend. In de meeste gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. U kunt via internet zoeken naar tips of een professionele ongediertebestrijder. Ook verkopen bouwmarkten vaak middelen om ongedierte te bestrijden. Pak het probleem direct aan en voorkom zo dat de overlast groter wordt.

Veel gevraagd over Ongedierte

Wat kunt u zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

1. Maak alle openingen in de woning dicht.

Bijvoorbeeld openingen onder dakpannen, stootvoegen (dichtmaken met bijenbekjes of staalwol) of (klap)ramen (dichtmaken met fijnmazig gaas of staalwol). Denk ook aan het vervangen van ventilatieroosters door RVS-roosters met kleinere openingen (<0,5cm).

 2. Richt schuurtjes, tuinhuisjes en opslagruimtes van hout en andere materialen zo in dat ze geen schuilen nestelgelegenheid kunnen bieden.

 3. Snoei struiken en begroeiing op schuttingen en tegen muren kort zodat ratten er niet in kunnen schuilen en nestelen.

 4. Verwijder voedsel zoals vruchten, noten en zaden uit de tuin.

Ook kunt u ’s nachts het beste geen vogelvoer en ander dierenvoer in uw tuin hebben staan.

5. Haal drinkgelegenheid weg uit de tuin.

Bijvoorbeeld door het afdekken van de vijver met fijnmazig gaas en het ‘s avonds leegmaken van waterbakken voor vogels en andere dieren.

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn appartementengebouw?

Bel ons dan op (040) 24 99 999. U mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop 'Reparatieverzoek indienen'.

Ik heb last van ongedierte in of om de woning. Wat doen jullie daaraan?

Het bestrijden van wespen, muizen, gewone mieren, muggen, zilvervisjes, vlooien en wandluizen doet u zelf. Is het ongedierte een gevolg van de bouwkundige situatie van de woning? Of wordt de technische staat van de woning er minder door (bijvoorbeeld door een wespennest in de spouw of onder de dakpannen)? Of zit er ongedierte in een algemene ruimte van een appartementencomplex? In al deze situaties kunt u ons bellen op (040) 24 99 999. U mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop 'Reparatieverzoek indienen'

Rattenplaag
Als u ratten ziet, meldt dit dan bij de gemeente:

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels bezig zijn met broeden mogen wij geen verstorend werk aan de woning doen. Uitzondering is als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer. Dan kunt u ons bellen. Heeft u last van een nest buiten het broedseizoen? Bel ons dan op (040) 24 99 999. U mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop 'Reparatieverzoek indienen'