Woningruil

Op zoek naar een andere woning? Misschien is er wel iemand op zoek naar úw woning. Dan is woningruil een mogelijkheid. Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders.

U gaat zelf op zoek naar een ruilkandidaat. Dit hoeft niet persé een huurder van ’thuis te zijn. 

U heeft toestemming van ons en de andere verhuurder nodig. Hierbij gelden wel de regels van passend toewijzen. Uw inschrijving in Wooniezie komt te vervallen als u gaat huren bij één van de corporaties die zijn aangesloten bij Wooniezie. 

Veel gevraagd over Woningruil

Ik huur van ’thuis en wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Wij doen dit niet voor u. U en degene met wie u ruilt, moeten voldoen aan de eisen die gemeentes en verhuurders stellen. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil en dat de regels van passend toewijzen gelden.

U kunt iemand zoeken door het plaatsen van een advertentie in krantjes, via social media, Marktplaats etc.

Als u het met elkaar eens bent, worden de formulieren ingevuld en ondertekend. Maak hiervoor gebruik van het 'Aanvraagformulier voor aanvrager woningruil' en 'Aanvraagformulier voor ruilkandidaat woningruil'. Vergeet niet om alle gevraagde formulieren in te leveren bij 'thuis. Anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen. Uiterlijk 6 weken na uw aanvraag ontvangt u van ons bericht.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Algemeen

De kandidaat die wil verhuizen naar een woning van een Wooniezie-partij, moet ingeschreven zijn bij www.wooniezie.nl. Na het vinden van een geschikte ruilpartner moet u toestemming aan ons vragen.

Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die de huidige huurder betaalt.

De voorwaarden zijn:

  • Beide partijen mogen geen huurachterstand hebben of andere rekeningen open hebben staan.
  • Beide woningen moeten zelfstandige woningen zijn.
  • De ruilkandidaat moet voldoen aan de voorwaarden van passend toewijzen bij ’thuis. U vindt de voorwaarden op deze website.
  • Als de woning bedoeld is voor een speciale doelgroep, dan moet de ruilkandidaat aan die voorwaarden voldoen. Een voorbeeld hiervan is een seniorenwoning.
  • Als een woning na een verhuizing gesloopt wordt, kunt u niet ruilen.
  • De kandidaat die bij ’thuis gaat huren, gaat een huurovereenkomst aan voor minimaal 1 jaar.
  • Beide verhuurders moeten vooraf toestemming geven voor de woningruil.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

Algemeen

U krijgt een huurcontract voor de minimale duur van 1 jaar. U tekent hier ook voor. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Algemeen

Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang. U hoeft de was- en kookgelegenheid en het toilet niet te delen met andere bewoners van het gebouw.

Als ik ga verhuizen gaan jullie mijn woning verkopen maar ik wil woningruil aanvragen. Kan dit?

Algemeen

U mag de woningruil aanvragen. Uiterlijk 6 weken na het indienen van de aanvraag krijgt u bericht of de ruil akkoord is.