Zonnepanelen

Onze nieuwe werkwijze voor het leggen van zonnepanelen 

We hebben goed nieuws. Al onze huurwoningen die geschikt zijn, krijgen zonnepanelen. Huurders betalen daar geen vergoeding voor. En voor de huurders die al zonnepanelen hebben, is de maandelijkse vergoeding vervallen. We doen dit omdat we de aarde en onze huurders willen helpen. Alle huurders met zonnepanelen profiteren van de zonnestroom. Dus voordeel voor jou en voor de aarde.

Meer informatie over salderen en terugleverkosten vind je in de veelgestelde vragen over dit onderwerp.

We leggen zonnepanelen per buurt en per gebouw

We moeten daarbij rekening houden met veel verschillende factoren. Deze factoren bepalen de volgorde van het leggen. Is jouw buurt of gebouw aan de beurt, dan krijg je een brief van ons.

Uitlegfilmpje zonnepanelen

Zonnepanelen zijn beter voor het milieu omdat er geen fossiele brandstof nodig is om stroom op te wekken. Stroom van de zon geeft geen CO2-uitstoot. Meer uitleg over zonnepanelen vind je in het filmpje hieronder:

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Nee,  je mag zelf geen zonnepanelen op je woning plaatsen. De komende jaren worden zonnepanelen planmatig gelegd door ’thuis.

Ik heb zonnepanelen. Moet ik hiervoor een verzekering afsluiten?

Algemeen

Nee dat hoef je niet. Als er brand of een andere calamiteit ontstaat door het niet goed functioneren van de zonnepanelen, valt dit onder de opstalverzekering van ’thuis.

Wat is een omvormer?

Algemeen

De omvormer maakt zonnestroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Op het schermpje zie je hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken.

Kan ik zien hoeveel stroom mijn zonnepanelen opleveren?

Algemeen

Ja, dat kun je zien op de omvormer.
Als je kiest voor het aansluiten van de zonnepanelen op internet dan kun je de opbrengst ook digitaal volgen. Via een app zie je hoeveel de panelen opleveren. 365zon of Lens geeft daarover uitleg bij de installatie van de panelen.

Als de app niet (meer) werkt, kun je ook contact opnemen met de installateur.

  • Woon je in een eengezinswoning, of maisonnette?  Dan kun je bellen naar 365zon op telefoonnummer (040) 30 46 098 of een e-mail sturen naar zonnepanelen@365zon.nl. 
  • Woon je in een appartement of flat? Dan kun je bellen naar Lens op telefoonnummer (020) 618 37 94.
  • Woon je in de Brabantialaan (Stamperij) dan kun je bellen naar Sungivety op telefoonnummer (020) 309 09 29.

Krijg ik een slimme meter als ik kies voor zonnepanelen?

Algemeen

Zonnepanelen worden door de installateur aangemeld bij www.energieleveren.nl.

Als de zonnepanelen zijn aangemeld, neemt Enexis contact met je op. Zij bieden je aan om de meter gratis te vervangen door een slimme meter. Op een slimme meter ziet u hoeveel zonnestroom je aan het net levert en hoeveel stroom je van het net afneemt. 

Jij als huurder, dus niet ’thuis, beslist of de meter vervangen wordt. De netwerkbeheerder Enexis is de eigenaar van de (slimme) meter. Wij adviseren je om het voor de zekerheid ook nog even aan je energieleverancier door te geven.

Wat moet ik doen als er een storing is aan mijn zonnepanelen?

Algemeen

  • Woon je in een eengezinswoning, of maisonnette?  Dan kun je bellen naar 365zon op telefoonnummer (040) 30 46 098 of een e-mail sturen naar zonnepanelen@365zon.nl. 
  • Woon je in een appartement of flat? Dan kun je bellen naar Lens Energie op telefoonnummer (020) 618 37 94.
  • Woon je in de Brabantialaan (Stamperij) dan kun je bellen naar Sungivety op telefoonnummer (020) 309 09 29.

Storingen worden gratis verholpen.  

Mag ik mijn zonnepanelen zelf schoonmaken?

Algemeen

Je mag de zonnepanelen niet zelf schoonmaken. Dit geeft risico op schade.

Er zit een laagje op de panelen, zodat ze bij een regenbui weer ‘schoon’ regenen.

Als je een probleem hebt met de opbrengst van de zonnepanelen, neem dan contact op met ’thuis op telefoonnummer (040) 24 99 999.

Mijn omvormer van de zonnepanelen schakelt uit op zonnige dagen. Hoe komt dit?

Algemeen

Het kan gebeuren dat de omvormer van zonnepanelen zichzelf uitschakelt op heel zonnige dagen. Dit komt dan doordat de spanning op het stroomnet te hoog is. In de omvormer is een beveiliging gemaakt om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Deze beveiliging schakelt de omvormer uit.

’thuis kan hier helaas niets aan doen. De oplossing is een verzwaring van het stroomnet buiten de woning. Dit gebeurt door Enexis.

Sinds 1 maart 2024 reageert Enexis niet meer op klachten van uitvallende omvormers. Dit is omdat de oplossing voor uitvallende omvormers bijna altijd neerkomt op het verzwaren van het stroomnet. Enexis is hiermee bezig en doet dit per buurt. Op deze planning heeft ‘thuis geen invloed.

Ik heb een brief van Enexis ontvangen om mijn zonnepanelen aan te melden. Wat moet ik doen?

Algemeen

De zonnepanelen worden door de aannemer aangemeld. Je hoeft niets te doen. Toch ontvangen bewoners soms een brief van Enexis waarin ze vragen de panelen aan te melden.

Wij weten niet waarom dit is, maar je hoeft in ieder geval niets te doen.

Ben ik verplicht om zonnepanelen te nemen?

Algemeen

Het is helemaal aan jou om te besluiten of je zonnepanelen wilt laten installeren. Wij bieden deze mogelijkheid graag aan, omdat het voordelen voor je heeft. Zo nemen wij de installatiekosten voor onze rekening en jíj profiteert direct van een lagere energierekening!

Door hiervan gebruik te maken draag je bovendien bij aan een duurzamere toekomst.  

Op mijn woning liggen zonnepanelen. Kunnen deze allemaal of deels weggehaald worden?

Algemeen

Dat doen we niet, de zonnepanelen horen bij de woning.  

Ik ben bang dat ik geld moet betalen voor het terugleveren van zonnestroom, mag ik mijn zonnepanelen uitzetten?

Algemeen

Liever niet, want als je zonnepanelen te vaak uitzet is het slecht voor de hele installatie. Dat betekent dat de zonnepanelen en/of omvormer waarschijnlijk minder lang meegaan. We verwachten van huurders dat ze goed omgaan met het gehuurde, dus ook de zonnepaneleninstallatie.