Inkomen

Veel gevraagd over Inkomen

Mijn inkomen is op dit moment (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Ja, u kunt reageren op goedkopere woningen. Zorg dat uw nieuw inkomen goed is ingevuld bij uw persoonlijke gegevens van uw inschrijving. Wij vragen u wel aan te tonen met loonstroken, dat uw inkomen lager is. Het inkomen moet dan passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Mijn inkomen is op dit moment (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Ja, u kunt reageren op duurdere woningen. Zorg dat uw nieuwe inkomen goed is ingevuld bij uw persoonlijke gegevens van uw inschrijving. Wij vragen u wel aan te tonen met loonstroken, dat uw inkomen hoger is. Het inkomen moet dan passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Ik heb geen inkomen. Moet ik wel een inkomensverklaring inleveren?

Ja, ook als u geen inkomen heeft, hebben wij een Inkomensverklaring van de Belastingdienst van u nodig.

Ik ben zelfstandig ondernemer en de Belastingdienst kan voor mij (nog) geen inkomensverklaring of definitieve/voorlopige aanslag afgeven. Wat nu?

U moet dan de brief van de belastingdienst inleveren waar op staat dat u nog niet over een inkomensverklaring kunt beschikken. Daarbij levert u een winst-en-verliesrekening in over het vorige kalenderjaar en een prognose over het lopende kalenderjaar. Uit deze prognose moet blijken wat de te verwachten winst over het lopende kalenderjaar wordt.

Waar kan ik een inkomensverklaring opvragen?

U kunt een Inkomensverklaring direct downloaden via mijn.belastingdienst.nl. U heeft hier uw Digid voor nodig. 

  1. Log in op Mijn Belastingdienst met uw DigiD en ga naar het tabblad 'Inkomstenbelasting'.
  2. Kies in het menu aan de linkerkant het jaar waarover u de inkomensverklaring wilt hebben.
  3. Klik onder 'Mijn inkomen' op 'Inkomen [jaar]'.
  4. Klik onder 'Ik wil' op 'Een inkomensverklaring afdrukken en opslaan'. Er opent een pdf die u kunt opslaan of afdrukken.
    Let op: sla het document onder een nieuwe naam op anders kunt u het niet mailen naar ’thuis.

Of u kunt de verklaring opvragen bij de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer 0800 0543. Hier heeft u uw BSN voor nodig. Houdt u er wel rekening mee dat de Belastingdienst de verklaring binnen 5 werkdagen naar u opstuurt.

Wanneer moet ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Als u actief woningzoekende bent, adviseren wij u de inkomensverklaring alvast aan te vragen. U kunt een Inkomensverklaring direct downloaden via mijn.belastingdienst.nl. U heeft hier uw DigId voor nodig. Of u kunt de verklaring opvragen bij de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer 0800 0543. Hier heeft u uw BSN voor nodig. Houd u er wel rekening mee dat de Belastingdienst de verklaring binnen 5 werkdagen naar u opstuurt.

Let op: heeft u geen inkomensverklaring dan bieden we u geen woning aan.

Hoe weet ik welke woning ik kan huren met mijn inkomen?

Welke woning u kunt huren hangt af van de gezinssamenstelling en het verzamelinkomen. Op www.wooniezie.nl vindt u bij 'Passend toewijzen' hierover meer informatie. In het schema 'Passend toewijzen bij ’thuis' ziet u op welke woningen (van ’thuis) u mag reageren met uw inkomen en samenstelling huishouden.

Op www.wooniezie.nl adverteren wij alle vrijkomende woningen. Als u inlogt, ziet u automatisch alleen die woningen die passen bij uw inkomen. Let op: u moet er wel voor zorgen dat de gegevens over uw inkomen (én dat van een eventuele partner) en huishoudgrootte altijd kloppen. Als blijkt bij controle dat uw gegevens niet kloppen, dan kunnen we u de woning niet aanbieden. 

Wat betekent het verzamelinkomen?

Uw verzamelinkomen staat op uw inkomensverklaring of op de definitieve aanslag van de Belastingdienst. Tel de inkomens op van iedereen die met u meeverhuist. Het inkomen van uw kinderen telt niet mee, hun leeftijd maakt hierbij niet uit. Meer informatie vindt u op www.wooniezie.nl.