Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A++++ label is het meest energiezuinig. De woning is dan goed geïsoleerd en stoot weinig CO2 uit. Een woning met een G-label is het minst energiezuinig.

Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2021 werd de energiezuinigheid van een woning berekend met een getal: de Energie-index. Het hoogst haalbare label was toen een A-label.

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe rekenmethodiek die de warmtebehoefte per vierkante meter berekent. Hierbij zijn de labels A++++ tot en met A+ geïntroduceerd. Omdat een label 10 jaar geldig is bestaan nu dus beide labels naast elkaar.

Veel gevraagd over Energielabel

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Algemeen

Die is er alleen voor nieuwbouwwoningen. Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Voor bestaande woningen bestaan geen eisen. 

Mijn woning heeft een slecht energielabel. Wanneer wordt mijn woning verduurzaamd?

Algemeen

Dit is een vraag die we vaak van huurders krijgen. Begrijpelijk want de kosten voor energie zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. En hoe duurzamer uw woning is, hoe minder energie u verbruikt, hoe lager uw energielasten zijn. 

De overheid heeft met alle woningcorporaties afspraken gemaakt dat woningen met een E-, F- of G-label uiterlijk in 2028 zijn verduurzaamd naar tenminste een D-label.

Wat we al doen om onze woningen energiezuiniger te maken:

  • Woningen met een laag energielabel (E/F/G) gaan we versneld verduurzamen tot minimaal energielabel D. Dit doen we vóór uiterlijk 2028.
  • ’thuis plaatst bij honderden woningen per jaar zonnepanelen. Vanaf het najaar van 2023 doen we dit projectmatig in plaats van op huurdersverzoek om nog sneller meer zonnepanelen op onze woningen te leggen.
  • Huurders die dat willen, kunnen overstappen naar elektrisch koken.
  • Een CV-ketel die vervangen moet worden, wordt bij voorkeur vervangen door een hybride variant.
  • We hebben een planning voor het energiezuiniger maken van onze woningen. Dat is een planning voor de komende 25 jaar. We kunnen niet alle woningen op hetzelfde moment aanpakken, want woningen energiezuiniger maken kost geld en tijd. Ook moeten de materialen en mensen om het te maken beschikbaar zijn.

Bij het maken van de planning houden we met veel dingen rekening:

  • de leeftijd van de woningen;
  • of de woningen wel of niet geïsoleerd zijn;
  • de (on)mogelijkheden van de woningen. Bijvoorbeeld als zonnepanelen niet in de zon kunnen liggen. Of dat een (zware) warmtepomp niet op de vloer van de zolder gezet kan worden;
  • of we het energiezuinig maken kunnen combineren met (gepland) onderhoud;
  • de plannen van de gemeente voor een wijk of buurt (warmtenet of warmtepomp);
  • de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit kan in iedere gemeente, wijk, buurt en zelfs straat anders zijn;
  • technische ontwikkelingen. Nieuwe technieken kunnen voor sommige woningen een simpele oplossing zijn. Hierdoor kunnen ze misschien eerder worden aangepakt.

Elke jaar bekijken we de planning en passen deze aan als een situatie of omstandigheden zijn veranderd. Is uw woning aan de beurt om energiezuiniger te maken, dan laten we u dat op tijd weten.

Waar wordt het Energielabel voor gebruikt?

Algemeen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het is belangrijk bij het bepalen van het aantal huurpunten van uw woning. De huurpunten worden ook berekend vanuit andere zaken, zoals oppervlakte en de WOZ-waarde van de woning. Een verbetering van het energielabel zorgt niet direct voor een huurverhoging.