"We leren door de buurttuin van alles van elkaar"

Jolanda, Cis en Andrea uit de Eindhovense Bloemenbuurt vertellen

De Bloemenbuurt Noord in Eindhoven leeft op. Niet alleen dankzij de renovatiewerkzaamheden die ’thuis uitvoerde. Ook door een enthousiast team van bewoners die zich hard maakten voor een buurttuin op hun Bloemenplein. En hoewel hij nog niet af is, is het doel al behaald: de tuin zorgt voor gezelligheid en brengt mensen samen.

Budget regelen

Jolanda, Cis en Andrea, huurster van ’thuis, waren vanaf het begin bij de plannen voor de buurttuin betrokken en ze hebben er merkbaar nog steeds lol in. Jolanda vertelt dat ’thuis en onderhoudsbedrijf Caspar de Haan na de renovatie van de wijk zochten naar een mooie afsluiter voor het project. “Het Bloemenplein stond bij de gemeente nog op de nominatie om aan te pakken. Als bewoners hebben we toen gevraagd of we het geld van ’thuis, Caspar de Haan en de gemeente voor het opknappen van het plein op één hoop mochten gooien. Dan konden we het in één keer goed doen. Dat mocht!” zegt Jolanda met een brede glimlach.

Iedereen is welkom

Op de plek waar een halfjaar geleden nog een schraal grasveldje was met wat laurierstruiken ligt nu een gezellige tuin in wording. Met bloemen, groenteplanten en kruiden. Keurig met een schapenhekje eromheen en een bordje ‘BuurtStekkie’ op de poort. “Mooi gemaakt, hè?” roept Cis. “Ook door een van de bewoners gedaan.” “Het Team Buurttuin bestaat nu uit veertien mensen, maar er komen nog steeds nieuwe buurtgenoten bij”, gaat Jolanda verder. “En iedereen is welkom”, merkt Andrea op.

Een plan bedenken

Onderhoudsbedrijf Caspar de Haan dat de wijk gerenoveerd had, zorgde ervoor dat de sociaal ontwerpers van Morgenmakers het buurtteam hielpen een goede start te maken. Jolanda: “Tijdens een serie bijeenkomsten spraken we af hoe we het gingen aanpakken. Als collectief wilden we de tuin organisch laten ontstaan. Stapje voor stapje dus, gewoon door allemaal de handen uit de mouwen te steken en elkaar te helpen. We vergaderen één keer in de maand en beslissen dan wat er moet gebeuren en wie wat doet. Het loopt eigenlijk vanzelf. Precies zoals we wilden. We doen het echt samen, met huurders van woningcorporaties ’thuis en Trudo en buurtbewoners met een koopwoning.”

Ontmoetingsplek

Andrea is de jongste van het team en woont in een appartement van ’thuis, vlak bij het Bloemenplein. “Ik heb geen tuin, maar vind het wel leuk om met planten bezig te zijn. Omdat ik hier nog maar een jaar woon, is meewerken in de buurttuin voor mij bovendien een ideale manier om buurtgenoten te ontmoeten. Het is echt superleuk. Als je hier bezig bent, komt de een even een praatje maken, de ander brengt een kopje thee of koffie en weer een ander wat spullen voor de tuin. Daarnaast leren we door de buurttuin van alles van elkaar. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je van de hysop in onze kruidenspiraal thee kunt maken tegen keelpijn.”

Van elkaar leren

Jolanda vertelt dat ze juist zoveel van elkaar leren doordat in de Bloemenbuurt mensen uit allerlei culturen wonen. “Zo kwam een Marokkaanse mevrouw met Marokkaanse theekruiden waar we nog nooit van hadden gehoord.” Andrea: “En mijn Indonesische oma wist dat de bloemetjes van de Oost-Indische kers eetbaar zijn en dat je van de knopjes een soort kappertjes kan maken.” “En Cis kon van de mosterdzaadjes uit de tuin mosterd maken voor de Burendag”, herinnert Jolanda zich. “Hij was best pittig”, merkt Cis op. “Maar wel lekker!” roepen Andrea en Jolanda in koor. Het is begin november, maar terwijl de lucht betrekt, blijft het aan de tafel in de tuin een gezellige boel. De buurtgenoten zijn er overduidelijk samen thuis.

 

Tip van ’thuis:
Wilt u ook een buurttuin aanleggen met bewoners uit uw buurt? Vraag ons gerust om eens mee te denken. Dat doen we met alle plezier. We kunnen zelfs kijken of we u financieel een beetje op weg kunnen helpen.