Ventilatie

Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Eén op de tien woningen heeft last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof dan buiten. Ventileren voorkomt vochtoverlast en zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht naar binnen komt. 

In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. Maar in moderne goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet. Hier is andere ventilatie nodig. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet daarnaast elke dag ramen open en gebruik de afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. U kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koopt u in de bouwmarkt. Voor meer advies kunt u ons bellen op (040) 24 99 999.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook als het kouder wordt is het belangrijk om goed te blijven ventileren. Als we thuis zijn maken we heel wat vocht aan. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. En die zorgen weer voor allerlei gezondheidsproblemen. Bovendien warmt vochtige lucht minder snel op dan schone droge lucht. Dus zorg dat uw ventilatieroosters open blijven en dat ze schoon zijn.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige kun je zien: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Hoe kan ik ventileren in een Nul Op de Meter woning?

Algemeen

In een Nul Op de Meter woning kunt u het best ventileren door de ventilatie installatie zijn werk te laten doen. Ramen open zetten is dan niet nodig. Dat mag wel maar dat kost dan wel energie om de woning weer op te warmen of te koelen.