Overlast

Ervaart u overlast van uw buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkomt u dat dingen uit de hand lopen. Het resultaat is dat u beide uiteindelijk prettiger woont in uw straat of wijk. Komt u er samen echt niet uit? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling of met ons.

Veel gevraagd over Overlast

Ik ervaar overlast van mijn buren of buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek de buren altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren niet weten dat zij overlast geven. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken.

Komt u er samen niet uit, dan kunt u ons bellen op (040) 24 99 999, of contact opnemen met buurtbemiddeling. U kunt bij overlast ook contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900 8844.

Bij regelmatige overlast is het belangrijk dat u de overlast ook bij ons meldt. Dit kunt u doen via de groene knop 'Overlast melden'. In een aantal eenvoudige stappen kunt u de overlast aan ons doorgeven.

Contactgegevens buurtbemiddeling

Veldhoven: www.cordaadwelzijn.nl

Eindhoven: buurtbemiddelingeindhoven.nl

Waalre: www.cordaadwelzijn.nl Contactpersoon is Patricia van Asten telefoonnummer: 06-51800948

Best: www.levbest.nl
Peter de Leeuw, Bestwijzer, Zonnewende 173 in Best
Telefoonnummer: (0499) 770 119 of (0499) 375 153
E-mailadres: p.de.leeuw@wbo.nl.

Son en Breugel:
www.sonenbreugelverbindt.nl

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Algemeen

U kunt ons bellen op (040) 24 99 999 of mailen naar info@mijn-thuis.nl om dit door te geven.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is of heeft u overlast van een hennepkwekerij? Bel dan de politie, 0900 8844 (lokaal tarief) of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000 (gratis).

Speel hoe dan ook niet de held en ga er nooit zelf op af! Achter de teelt van hennep zitten vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld of bedreiging. Denk daarom altijd aan uw eigen veiligheid en neem geen onnodige risico’s.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik overlast van een huurder bij jullie melden?

Algemeen

U kunt dit altijd bij ons melden. Wij zullen kijken of we dit kunnen oplossen samen met u. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Bel ons op (040) 24 99 999 of meld het door te klikken op de groene knop 'Overlast melden'. In een aantal eenvoudige stappen kunt u de overlast aan ons doorgeven.

Woont u in Best?
Dan kunt u ook Buurtbemiddeling inschakelen. Neem hiervoor contact op met Peter de Leeuw van Welzijn Best (WBO).
U vindt WBO in Bestwijzer, Zonnewende 173 in Best.
Telefoonnummer: (0499) 770 119 of (0499) 375 153
E-mailadres: p.de.leeuw@wbo.nl.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. 

U kunt met deze persoon in gesprek gaan. De kans is groot dat deze persoon niet weet dat u zijn gedrag als vervelend ervaart. Lukt dit niet kunt u stappen ondernemen om te kijken of buurtbemiddeling helpt. Als dit ook niet helpt neem dan contact op met de politie en/of gemeente. Misschien kan de wijkagent ook iets voor u betekenen. 

Waarom mag ik overlast niet anoniem (zonder opgeven van naam) melden?

Algemeen

Een melding van overlast zonder uw naam mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een melding van overlast die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de melding van overlast als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

’thuis probeert altijd samen met netwerkpartners de overlast te stoppen en waar nodig de bewoners te ondersteunen. Wij ondernemen pas stappen bij extreme overlast. In het laatste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. Om tot aanvraag van ontruiming over te gaan is belangrijk dat er voldoende bewijs aanwezig is. 

Het is daarom belangrijk om overlast te melden bij de politie. Zij kunnen dan bij bijvoorbeeld geluidsoverlast de veroorzaker aanspreken en eventueel verdere actie ondernemen. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis dan ook niet zomaar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meer schriftelijke overlastmeldingen nodig, die wij de rechter kunnen laten zien. 

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

U ontvangt van ons (meestal telefonisch) een bevestiging. Als we meer willen weten, bellen wij u. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is kijken we ter plekke en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij contact op met de melder over het resultaat van ons onderzoek.

Wat gebeurt er als jullie een hennepkwekerij of drugshandel bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als dit wel het geval is, dan ontbinden wij de huurovereenkomst. Daarvoor moet de rechter wel een uitspraak doen.

Als wij een hennepkwekerij ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de huurder dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna heeft de huurder 5 jaar lang geen recht op een andere woning van een woningcorporatie uit Eindhoven en omgeving.