25 energiezuinige nieuwbouwwoningen Michiel de Ruyterstraat in Waalre gereed

De 25 Nul Op de Meter woningen aan de Michiel de Ruyterstraat in Aalst-Waalre zijn klaar. De nieuwe huurders hebben maandag 8 maart de sleutel in ontvangst genomen. Onder hen bevindt zich ook een aantal oud-bewoners, de zogenaamde ‘terugkeerders’, zij woonden al op deze plek voordat de woningen werden gesloopt. ’thuis gaf de oorspronkelijke huurders de kans om terug te keren in de nieuwbouw. Een aantal van hen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

We hebben meer woningen gebouwd dan we hebben gesloopt

16 na-oorlogse woningen zijn gesloopt en daar zijn 25 woningen voor in de plaats gekomen. We hebben deze 9 extra woningen weten te realiseren door te kiezen voor een andere verdeling van de woningoppervlakte. De woningen zijn smaller geworden maar wel dieper en hoger, met behoud van een ruime tuin. Er zijn 6 woningen gebouwd met 3 slaapkamers en 19 woningen met 2 slaapkamers.

Duurzame energiezuinige woningen met behoud van het authentieke karakter

De nieuwbouwwoningen zijn ontworpen door NBArchitecten en gebouwd door bouwgroep Hendriks Coppelmans met respect voor het historische verleden van het pleintje en de woningen die er stonden. Maar wel met een eigentijdse indeling en meer comfort. De woningen zijn Nul Op de Meter (NOM). Dat betekent dat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn, geen gasaansluiting hebben en de zonnepanelen op de woningen zoveel energie kunnen opwekken als een huishouden gemiddeld genomen over een jaar gebruikt. De zonnepanelen die hier zijn gebruikt zijn geen gewone zonnepanelen (PV-panelen) maar zogenaamde PVT-panelen. Deze halen naast elektriciteit ook warmte uit de omgeving. Deze warmte wordt gebruikt om er kraanwater en verwarmingswater mee op te warmen.

Het sloopmateriaal is zo veel mogelijk opnieuw gebruikt

Er is zo duurzaam mogelijk gesloopt en gebouwd. Een deel van het sloopmateriaal is opnieuw gebruikt. Eerst zijn alle oude materialen die herbruikbaar of recyclebaar waren uit de woningen gehaald. Deze materialen zijn bij een ander bouwproject weer als grondstof gebruikt. Een deel van de materialen waarmee we de nieuwe woningen hebben gebouwd is op hun beurt weer afkomstig van andere gesloopte gebouwen, zoals (heel nieuw in Nederland) het gerecycled beton. Door materialen een tweede leven te geven dragen we bij aan een circulaire samenleving en verminderen we CO2-uitstoot.

Samen met onze partners zetten we duurzame stappen

In een filmpje van Hendriks Coppelmans ziet en hoort u meer over de circulaire bouw van deze Nul Op de Meter woningen en de samenwerking met onze partners: