Michiel de Ruyterstraat, Aalst-Waalre

25 Nul Op de Meter woningen in de Michiel de Ruyterstraat in Aalst-Waalre

De woningen in de Michiel de Ruyterstraat zijn gesloopt. Daarvoor in de plaats hebben we 25 energiezuinige, sociale huurwoningen gebouwd: 6 woningen met 3 slaapkamers en 19 woningen met 2 slaapkamers. 4 woningen zijn bestemd voor huurders die in de oude woningen gewoond hebben en weer teruggekeerd zijn naar de nieuwbouw. Op 8 maart 2021 kregen de huurders de sleutels van hun nieuwe woning. 

Duurzame sloop

De sloop en nieuwbouw van deze woningen sluiten aan bij onze duurzaamheidsambities. De sloop was circulair. Dit betekent dat het sloopmateriaal zo veel mogelijk opnieuw wordt gebruikt. Eerst zijn alle oude materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de woningen gehaald. Dat heet ‘oogsten’. Deze materialen worden bij een ander bouwproject weer als grondstof gebruikt. Door materialen een tweede leven te geven dragen we als ’thuis bij aan een circulaire (duurzamere) samenleving.

Duurzame nieuwbouw

De 25 nieuwbouwwoningen aan de Michiel de Ruyterstraat zijn Nul Op de Meter (NOM). Op NOM-woningen liggen zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken genoeg energie op voor het dagelijks gebruik. Het gaat om energie voor warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijke apparaten. In een NOM-woning staat de energiemeter aan het eind van het jaar in principe op dezelfde stand als aan het begin van het jaar. Het totale energieverbruik is dan gelijk aan de levering van energie door de zonnepanelen. Het betekent niet dat de bewoner geen energierekening meer heeft. De bewoner heeft een contract met een energieleverancier naar eigen keuze voor een aansluiting op het energienetwerk. Dat is nodig omdat de opwekking van energie en het verbruik niet op hetzelfde moment gebeurt. En als de bewoner meer energie verbruikt dan het gemiddelde gebruik van een huishouden, dan moet hij/zij bijbetalen aan de energieleverancier.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

Voor het gebruik van de energiezuinige installaties (zoals een warmtepomp) en de huur van de zonnepanelen betaalt de bewoner een vergoeding (EPV) aan ’thuis. Hiervoor ontvangt de huurder een energiebundel. Ook kiest de huurder zelf een energieleverancier. De energieleverancier verrekend aan het einde van het jaar de levering en het verbruik. Verbruikt de huurder meer energie dan de bundel dan moet hij bijbetalen aan de energieleverancier. Is het verbruik minder dan krijgt hij geld terug van de energieleverancier.

Huurprijs en andere kosten (per maand)

  • De kale huurprijs van de woningen met 2 slaapkamers is € 630,00.
    De kale huurprijs van de woningen met 3 slaapkamers is € 675,00.
  • Het goten- riool- en glasfonds kost € 3,00 (voor beide type woningen).
  • De EPV vergoeding is afhankelijk van de grootte van de woning en ligt tussen ongeveer de € 105,00 en € 125,00 per maand.