"Jarenlang verlengde ik trouw mijn inschrijving en nu kwam dat van pas"

Karlijn kreeg een duurzame nieuwbouwwoning toegewezen

Een splinternieuw huis, met een tuintje op het zonnige zuiden, meer dan genoeg ruimte binnen, zonnepanelen én een warmtepomp. Dit had Karlijn nooit voor mogelijk gehouden, toen duidelijk werd dat ze weer via een woningstichting moest gaan huren.  

Voor ze naar Zilverackers verhuisde woonde Karlijn in een koopwoning. “Toen ik weer moest gaan huren vroeg ik me af waar ik terecht zou komen. Wie had ooit gedacht dat ik erop vóóruit zou gaan”, lacht ze. Achteraf is Karlijn blij dat ze bij de aankoop van de woning besloot zich ook in te schrijven bij Wooniezie. “Ik dacht, je weet nooit wat het leven brengt. Jarenlang verlengde ik trouw mijn inschrijving en nu kwam dat van pas.”

Paleisje

Als we bij haar op bezoek gaan is het klussen achter de rug. “Nu de boel nog gezellig maken”, zegt ze terwijl ze trots haar woonkamer laat zien. “Ik heb gelukkig een handige vader”, vertelt ze terwijl ze een kleurig schilderij boven de eettafel recht hangt. “Dit heeft hij ook gemaakt, net als de cinewall. Hij kluste hier drie maanden lang, elk weekend. Ik ben hem zo dankbaar. Mijn huis is echt een paleisje geworden.”

“57e op de lijst, ik had de hoop al opgegeven”

“Toen ik dit project zag op de website van ’thuis dacht ik meteen, als dat toch eens zou lukken. Een deel van deze woningen ging er via loting uit en een deel op inschrijving. Ik weet nog dat ik de wekker had gezet om op de woning te reageren zodra het kon. Vervolgens bleek ik 57e op de lijst, ik had de hoop dus al opgegeven. En toen kwam een maand later toch ineens het telefoontje dat ik mocht komen kijken. Uiteindelijk kreeg ik zelfs de woning die ik het allerliefste wilde.”

Investeren

Hoe het kan dat ze als 57e op de lijst toch een woning toegewezen kreeg? “Dat vroeg ik ook meteen aan ’thuis”, zegt Karlijn. “Ze zeiden dat er heel wat mensen zijn die wel reageren op een woning, maar uiteindelijk toch niet echt geïnteresseerd zijn. Daarnaast houdt niet iedereen er rekening mee dat je bij een nieuwbouwhuis als dit flink moet investeren in het begin. Je kunt namelijk niet zoals bij een bestaand huurhuis een vloer of gordijnen overnemen. En alles moet nog geschilderd of behangen worden.”

Geen zorgen over energiekosten

De duurzame voorzieningen zijn voor Karlijn een dikke plus. Ze vindt het goed dat ’thuis op het moment volop in verduurzamen investeert. “Ik maak me namelijk best zorgen over het milieu”, vertelt ze. “Los daarvan scheelt het me enorm in de kosten. Ik betaalde eerst zo’n 250 euro voor energie. Als ik nu let op mijn verbruik hoef ik niets te betalen. Daarnaast ben ik blij met de warmtepomp. Die verwarmt op koude dagen en koelt als de temperaturen oplopen. Op de eerste warme dagen van dit jaar bleef het daardoor heerlijk koel binnen.”

Gemengde wijk

Karlijn is niet alleen in haar nopjes met haar huis, maar ook met de wijk waarin het staat. “Ik woonde hiervoor in Geldrop, maar daar kon ik niet aarden.  Hier zit ik op tien minuten van het centrum van Veldhoven, mijn vriendinnen wonen in de buurt, het is hier lekker rustig en er is natuur vlakbij. Bovendien staat in Zilverackers een mix van huur- en koopwoningen. Dat doet een wijk altijd goed vind ik.”

Servicegericht

Wat ’thuis als woningcorporatie bedoelt met ‘samen ’thuis’ zijn, mocht Karlijn inmiddels ook al ervaren. “Mijn contactpersoon bij ’thuis had me direct naar mijn voorkeurshuisje gezet toen degene die er als eerste recht op had afzegde. Ze reageerde ook altijd meteen op mails. Dat is fijn, want het is natuurlijk allemaal best spannend als je met een nieuw huis bezig bent.”

Ook zo’n fijn thuis? Je kunt het geluk een handje helpen. Schrijf je zo snel mogelijk in bij Wooniezie. Liefst meteen op je 18e. Verleng je inschrijving elk jaar en reageer altijd op woningen die je aanspreken. Op den duur werkt dat in je voordeel.