Omgaan met afval in de wijk

Buurtbeheerder David Hearn aan het woord

Onlangs heeft de gemeente Waalre een ondergrondse container geplaatst bij onze appartementen aan de Leesakker. Er werden helaas al erg snel stinkende vuilniszakken naast gezet. Onze huurders hebben daar niet alleen last van, ze krijgen ook vaak onterecht de schuld hiervan.

Ik kom regelmatig rondzwervend afval tegen in de wijk. Het aanpakken van overtreders in het openbare gebied ligt bij de gemeente. Maar ik wil als buurtbeheerder ook graag aandacht vragen voor het omgaan met afval. Want als we ons afval op de juiste manier afvoeren, wordt de leefomgeving een stuk fijner.

Want kunt u zelf bijdragen aan een fijne leefomgeving?

  • Zet uw grijze of groene container, of gele pmd-zak in uw achtertuin of schuur en niet in het gangpad of onder de carport.
  • Zet uw container of plastic zak op de ophaaldag voor 7.30 uur aan de straat en haal dezelfde dag de containers weer naar binnen.
    Op de website waalre.nl kunt u zien wanneer uw groente-, fruit- en tuinafval (gft); papier en karton; plastic, drankkartons en blik en restafval wordt opgehaald. Als u uw postcode en huisnummer invoert, krijgt u een duidelijk overzicht met actuele ophaaldagen.
    Gebruikt u een ondergrondse container en is deze vol? Laat dan uw vuilniszak niet achter. Neem deze mee en probeer het later op de dag nog een keer.
  • Het kan gebeuren dat uw grijze container vol zit. Zet er dan geen vuilniszakken naast. Dit trekt katten en ongedierte aan.
  • Afgedankte huisraad of witgoed brengt u (tegen betaling) naar de milieustraat in Veldhoven. Kijk op veldhoven.nl/milieustraat voor de openingstijden.
  • Goede herbruikbare meubels worden gratis opgehaald door Kringloop de Kempen. Kapotte of beschadigde meubels kunt u door hun ook laten ophalen, maar dan wel tegen betaling.
  • Heeft u bouw- of sloopafval? Bij de gemeente zijn hiervoor zogenaamde ‘Big Bags’ beschikbaar. Kijk voor meer informatie op waalre.nl  (zoek op ‘big bags’).

Samen zorgen voor een schone en opgeruimde wijk, samen ’thuis!

Uw buurtbeheerder David Hearn