Een goed buur is beter dan een verre vriend

Wist u dat mensen die hun buren kennen, zich veiliger voelen en minder eenzaam zijn? Het elkaar kennen draagt bij aan prettig wonen in de buurt. Dat betekent niet dat u de deur bij elkaar plat hoeft te lopen. Maar even een praatje op straat zorgt al voor een fijner gevoel. Hoe goed kent u uw buren?

Elkaar kennen werkt twee kanten op

Als u uw buren kent, is het gemakkelijker om hulp te vragen. Voor eenvoudige dingen als elkaars gereedschap lenen, om de plantjes water te geven of even op de hond te passen. Maar ook in noodsituaties zijn uw buren het dichtst bij. Een goede reden voor een goed contact met uw buren.

Het uitpraten van problemen gaat ook een stuk gemakkelijker als je elkaar kent. Uit onderzoek blijkt dat hoe beter mensen hun buren kennen, hoe minder last ze hebben van buurgeluiden. Mochten u toch overlast ervaren, wacht dan niet te lang met het aanspreken van uw buren. De ergernis wordt anders te groot en daarmee ook de kans op ruzie.

Maar wie zet nu de eerste stap?

Daar zijn gelukkig geen regels voor. Spreek uw nieuwe buren gerust eens aan als u elkaar tegenkomt op straat. Of bel even bij de buren aan als u een nieuwe bewoner bent. Vindt u dat toch een beetje lastig en heeft u daar wat hulp bij nodig? Ik heb een koektrommel met koekjes voor bij de koffie om het ijs te breken. Heeft u nog andere vragen? Ik ben bereikbaar via het algemene nummer van ’thuis (040) 24 99 999.