Nieuws uit de media

Eindh. corporaties zien geen ruimte voor 10 procent huurverlaging

Afgelopen week was het onderwerp in de media dat corporaties veel winst maken op sociale huurwoningen. Luc Severijnen van ’thuis en Ingrid de Boer van Woonbedrijf leggen in een persgesprek met het ED uit wat corporaties doen met de huurinkomsten. Hieronder ziet u het artikel dat vandaag (5 maart) in het ED en op ED.nl staat.

De Eindhovense woningcorporaties zien geen ruimte om de huren met 10 procent te verlagen, zoals de Woonbond wil. De 'winst' op sociale huurwoningen gaat rechtstreeks naar investeringen in nieuwbouw en duurzaamheid.  Als je die kosten meerekent houden ze nauwelijks iets over. 

Michel Theeuwen van het ED,  

Continuïteit

,,Als je alleen kijkt naar de huurders van vandaag, dan klopt dat misschien nog wel", zegt directeur Ingrid de Boer van Woonbedrijf, met ruim 30.000 woningen de grootste corporatie in de regio. ,,Maar wij moeten zorgen voor continuïteit: tot in de eeuwigheid moeten er voldoende, betaalbare en duurzame woningen beschikbaar zijn. Wat we 'over' houden na aftrek van de al genoemde kosten, is geen winst. Dat geld moeten we gebruiken om de noodzakelijke nieuwe woningen te bouwen en de bestaande te renoveren en te verduurzamen."   

Haar collega Luc Severijnen van 'Thuis (ruim 10.000 woningen in en rondom Eindhoven) heeft het becijferd (zie kader). Uiteindelijk houdt hij twee ton per jaar 'over' op het huishoudboekje, oftewel 19 euro per woning. Want behalve de genoemde kosten, trekt de verhuurder ook nog 21,3 miljoen uit voor investeringen die niet gedekt worden uit de huren. Dat bedrag neemt de Woonbond niet mee in de berekeningen. Woonbedrijf heeft de cijfers niet meteen voorhanden, maar De Boer benadrukt dat het 'bedrijfsresultaat' slechts 40 procent is van wat er per jaar geïnvesteerd wordt in nieuwe woningen, duurzaamheid en dergelijke. Een woordvoerder van Wooninc. laat nog weten dat het 'steeds lastiger' wordt om een betaalbare, duurzame sociale huurwoning te bouwen, gezien de ontwikkelingen op de bouwmarkt. Ook dat vraagt steeds meer geld, aldus Wooninc.