Nieuws uit de media

Klussen in huis voor lagere huur

Nieuw in de regio: ‘klushuren’

Na de kluskoopwoning is er nu ook de klushuurwoning. Wie zijn huurwoning flink opknapt, betaalt minder huur.

Huurders hoeven maandelijks minder geld te betalen en knappen in ruil daarvoor hun huurwoning op. Klushuren, heet het nieuwste initiatief in de wereld van woningcorporaties. Wocom in Helmond en ’thuis in Eindhoven gaan beiden met het concept experimenteren.

Achterliggende gedachte? Kosten drukken, uiteraard. Woningcorporaties moeten steeds meer op de kleintjes letten, net als de huurders. Wat dat betreft snijdt het mes aan twee kanten.

„Er komen bij ons ieder jaar wel een aantal woningen vrij die we moeten opknappen”, zegt Marion Vereijken, die het klushuur-project begeleidt bijWoCom. „Door dat huurders te laten doen, scheelt het ons een grote investering. Tegelijkertijd kan de klusser goedkoper huren.”

De projecten staan in beide steden nog in de kinderschoenen. Wocom zoekt naar klushuurders die het project mee willen uitdenken. Bij ’thuis wordt gekeken welke huizen geschikt zijn.

Model voor beiden staat het project van hun Rotterdamse evenknie Havensteder. De huurders konden daar met de geleverde klusarbeid korting sparen op de huur. Hoe meer arbeid, hoe lager de huur.

In deze regio staan de projecten nog in de kinderschoenen. Vraag is bijvoorbeeld welke werkzaamheden er kunnen worden uitgevoerd. „Denk aan het slopen van muren, stuken, nieuwe deuren, keuken inbouwen of isolatie aanbrengen”, zegt Bert Kaiser van woningstichting ’thuis. „Waar we ze niet aan laten beginnen is elektriciteit of gasleidingen. Dat laat je vanwege de veiligheid altijd door een ondernemer doen. Die houdt natuurlijk ook een oogje in het zeil bij de rest van de werkzaamheden. Al ben ik niet zo bang dat huurders slecht kwaliteit afleveren. Zij gaan er tenslotte zelf wonen en stellen vaak hogere eisen dan wij.” En dan is er natuurlijk nog de kwestie smaak. Laat het concept ook de mogelijkheid open om een podium met strippaal in de woonkamer te bouwen of een paarse keuken aan te schaffen?

„Nee, niet alles kan”, geeft Vereijken toe. „Daar zul je afspraken over moeten maken. ” Tegelijkertijd waakt Vereijken voor een waslijst aan beperkingen: „Een ander belangrijk voordeel van dit concept is dat huurders hun huurhuis, net als bij een koophuis, naar eigen smaak kunnen opknappen.” Ze krijgt bijval van Kaiser: „Daar hebben veel huurders behoefte aan. Ze wonen er tenslotte vaak flink wat jaren. Als mensen het huis naar eigen smaak kunnen opknappen, zijn ze gemotiveerder om het goed te doen.” WoningcorporatieWocom zoekt nog naar ‘klushuurders’ die het project mee willen uitdenken.

 

Artikel uit het ED van 24 juli 2015

Geplaatst op: 24 juli 2015