Nieuws

De Willem en De Zwijger in het nieuws

Op woensdag 10 oktober zijn De Willem en De Zwijger, onze Nul Op de Meter appartementen in Best, feestelijk geopend. N.a.v. de opening zijn 2 leuke nieuwsitems verschenen: een film van Omroep Best en een artikel in het ED van 12 oktober.

Bekijk de film van Omroep Best

Het artikel uit het ED van 12 oktober 2018:

'Duurzaam wonen, daar bespaar je echt mee' 

Woonstichting 'thuis leverde onlangs twee duurzame wooncomplexen in Best op. Bewoners besparen er flink op de stroomkosten. 

De twee nul-op-de-meter wooncomplexen De Willem en De Zwijger in Best zijn al enkele maanden bewoond. Woensdagavond vierde Woonstichting 'thuis, samen met de bewoners en omwonenden, een  feestje voor de oplevering. Hoe ervaren de bewoners het om te wonen in een uitstekend geïsoleerd huis met zonnepanelen op de gevels en het dak?

Mathijs Hendriks: ,,Geweldig. Ik kan niet anders zeggen. Ik ben hier gaan wonen en ambassadeur geworden, omdat ik wil proberen zoveel mogelijk energie te besparen. Dat vind ik de uitdaging. Het is hier zo goed geïsoleerd dat het constant dezelfde temperatuur blijft. Als het buiten lekker weer is, dan zet ik de ramen en deuren open om het binnen op te warmen, als ik dat wil. Komende winter wordt nog even afwachten. Nu heb ik gewoon een lekkere deken voor als ik het koud krijg", vertelt Hendriks. ,,We betalen elke maand een vaste bijdrage en daarvoor krijgen we genoeg stroom voor een eenpersoonshuishouden. Ik hoop aan het einde van het jaar ongeveer een maandsalaris aan te veel betaald voorschot terug te krijgen, dan heb ik een mooi spaarpotje. Als dat lukt, kan ik de rest van de bewoners ook advies geven hoe ze zo veel mogelijk kunnen besparen." 

Mario Theunissen woont in een van beide complexen en is tevreden. ,,Het is hartstikke fijn wonen hier. Het is lekker stil in de woning, omdat het zo goed geïsoleerd is. De ramen zijn van driedubbel isolatieglas en de kieren zitten goed dicht. Alles is elektrisch, we hebben dus geen gasaansluiting", somt Theunissen enkele voordelen op. ,,In de app kan ik zien dat we nu meer energie opgewekt hebben dan verbruikt, dus dat is goed. Maar in de winter zal dat anders zijn. Dan zijn de dagen korter en is het kouder."

Het appartement van Theunissen wordt gekoeld en verwarmd met vloerverwarming, die aangesloten is op de warmtepomp. ,,Dat gaat wel een stuk minder snel dan een cv, omdat de vloer langzaam opwarmt. Je kunt beter de deur open zetten als het lekker weer is buiten." Ook Theunissen wil anderen graag laten zien hoe ze duurzaam kunnen wonen. ,,Je bepaalt je eigen comfort en wat je nodig hebt moet je ook zeker gewoon gebruiken, maar het is wel leuk om te zien wat je kunt besparen."

Gerard Bouwman was de eerste die in het wooncomplex zijn intrek nam. ,,Er was zelfs nog geen verlichting op de overloop. Tot nu toe is het goed. Het is heerlijk stil, dat was in mijn andere appartement wel anders; daar kon ik de gesprekken van de buren volgen. Hier hoor je alleen het tikken van de klok." Ook Bouwman vindt dat het opwarmen van de vloerverwarming wel lang duurt, hij is dan ook benieuwd naar komende winter. ,,Ik heb alvast een elektrisch straalkacheltje in huis gehaald."

De maandelijks bijdrage die Bouwman betaalt voor de stroom ligt ver onder het gemiddelde. ,,Duurzaam wonen, daar bespaar je echt mee, daarom ben ik hier gaan wonen. Het is wel een nadeel dat het appartement kleiner is dan mijn vorige flat en dat alle deuren naar binnen open gaan, daardoor kun je maar weinig kwijt."


 

Geplaatst op: 12 oktober 2018