Leefbaarheidsactiviteiten

Goed wonen gaat verder dan de woning zelf. Je voelt je pas prettig in je eigen huis als de woonomgeving dit ook is. Een buurt waar je je welkom voelt. Schoon, veilig en aangenaam. Zo’n buurt, die maak je natuurlijk niet alleen. Daarom werken wij daar samen met  onze bewoners aan,  luisteren naar hun ideeën en steunen hun initiatieven. Samen steken we de handen uit de mouwen. Zo zorgen we voor een fijne omgeving. Een buurt waar mensen prettig kunnen (samen)leven. Samen ’thuis

Een greep uit activiteiten waar wij graag een bijdrage aan leverden:


Met veel hulp en toewijding van alle bewoners hangt er vanaf nu een AED in het wooncomplex Rundgraafpark in Veldhoven. Een AED vergroot de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Daarnaast hebben 9 bewoners een reanimatiecursus positief afgerond. Een mooi voorbeeld van hoe bewoners samen zorgen voor een beetje meer veiligheid voor iedereen.    
 
   

Struikroven in Oud Woensel  

Bewoners uit de wijk Oud Woensel zijn de wijk in gegaan om planten te redden. De woningen in de wijk worden gesloopt. De tuinen worden leeggehaald om plek te maken voor de nieuwbouw. Bernice Kamphuis uit de buurt vond dat eeuwig zonde en startte  de actie Struikroven. Zij riepen buurtbewoners op om de tuinen af te gaan en planten te redden die er nog stonden. Ook regelde ze hulp en gereedschap van de mannen van Gewildgroei!

Zondag 24 februari 2019 was het zo ver en met een club enthousiaste bewoners gingen zij op struikroverspad. Het was prachtig weer en er waren nog behoorlijk wat planten die gered zijn. Die krijgen een nieuwe plek in de wijk. ’thuisheeft deze actie ondersteund met een financiële bijdrage. Dat doen we omdat we heel blij zijn dat enthousiaste bewoners zich inzetten voor een groene omgeving, een plek waar het fijn is om te wonen!

   

 

Nieuwjaarsbijeenkomst Vlamstraat en Labyrinth-inloop Best

Een verslag van bewoners: een aantal weken voordat de nieuwjaarsbijeenkomst plaatsvond, zijn er uitnodigen ophangen in alle drie de flats en in de inloop. 

Op 15 januari 2019 was de nieuwjaarsbijeenkomst van 17:00 – 19:30. Er was een gezellige drukte in de inloop. Er stond drinken, wat lekkers en oliebollen klaar. Deze werden vers gebakken in de keuken door cliënten en medewerkers van Labyrint Zorg & Werk.

Buren en cliënten kregen de kans om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook waren en mensen van het wmo ondersteuningsteam van de gemeente en vanuit kantoor uitgenodigd. Er werd volop gekletst en mensen leerden elkaar kennen. Naast al het lekkers werd er soep en stokbrood gegeten, zodat iedereen met een volle buik naar huis ging.  

   

Bewoners en omwonenden vieren samen opening De Willem en De Zwijger             

Natuurlijk hoort duurzaamheid helemaal bij deze gebouwen. De openingshandeling op 10 oktober had dan ook een ‘groen’ tintje. De bewoners kregen van ’thuis symbolisch een groene sleutel. Zij draaiden deze sleutel samen om. Hierdoor veranderde een rode knop naar groen.  

Direct omwonenden hadden ook een uitnodiging ontvangen voor de opening
Ze konden een kijkje nemen in een appartement. 6  bewoners zetten hun deur open en gaven een rondleiding in hun appartement. Meer dan 50 omwonenden waren benieuwd hoe de woningen er van binnen uitzien. Lees meer ...

 

International FoodFestival in Son en Breugel: 'Eten brengt mensen echt samen'

Zondag 23 september waren we als ’thuis bij de 2e editie van het International Food Festival in Son en Breugel. Voedsel uit verre landen brengt mensen hier dichter bij elkaar. Collega's van ’thuis bakten poffertjes samen met medewerkers van de Lev groep en actieve bewoners uit Son en Breugel. 

In sporthal De Bongerd in Breugel kon je zelf kiezen aan welke tafel je aanschoof. Allemaal vreemde tafels, met hapjes uit verre landen, bereid door mannen en vrouwen die in zo'n ver land zijn geboren, en nu in Son en Breugel wonen. Dé manier om elkaar wat beter te leren kennen, en verschillende culturen te ruiken en te proeven. Muziek en etensluchtjes vullen de sporthal. Achter kraampjes staan koks uit landen als Syrië, Armenië, Koerdistan en Zuid-Afrika. Samen eten is samen zijn

 

20 jarig bestaan 'de Symphonie'

Op 30 september 2018 hebben de bewoners van 'de Symphonie' het 20 jarig bestaan gevierd. De 4 woonblokken met 75 appartementen staan in de Componistenbuurt in Gestel (Eindhoven). De huurders hebben een gemiddalde leeftijd van 80+. De Bewoners Commissie had met dit feestje voor de 108 bewoners als doel om de samenhorigheid en onderlinge betrokkenheid te stimuleren, en dat is gelukt! Mede dankzij door enthousiaste bewoners/vrijwilligers en een financiele bijdrage van ’thuis, is dit zondagmiddag feestje een groot succes geworden.
Dhr. Dorelijers, Huismeester Schönberglaan

 

Garagesale Cobbeek

De traditionele garagesale in Cobbeek Veldhoven is inmiddels een begrip in Veldhoven en omstreken. Circa 170 deelnemers verspreid over de gehele wijk hebben op 15 april 2018 deelgenomen. Veel mensen kwamen een kijkje nemen. ’thuis ondersteunt dit soort activiteiten van harte. Het verhoogd de saamhorigheid in de wijk. Het is belangrijk om je thuis te voelen in je huis maar ook in de buurt. Samen ’thuis   
(Foto Jerry Immers Fotografie, klik hier voor alle foto's.)

 


Buurtfeest complex Lidwinahof / Mgr. Zwijsenstraat

Zoals ook in voorgaande jaren werd ook dit jaar (2018) weer op de donderdagmiddag voor de Bestse kermis het buurtfeest van het wooncomplex Lidwinahof / Mgr. Zwijsenstraat gehouden. Onder het genot van een drankje zijn nieuwtjes uitgewisseld, is gekiend en aan het einde van de dag waren er voor alle bewoners frietjes met iets lekkers. Het was weer een gezellige en feestelijke middag. 

 

Winterwandeling Cobbeek

Op 23 december 2017 werd voor de 3e keer de jaarlijkse winterwandeling georganiseerd in Cobbeek in Veldhoven. Ongeveer 120 wandelaars, een gezelschap van jong en oud. De activiteit draagt bij aan de saamhorigheid in de wijk. De reacties tijdens en na de wandeling waren weer zeer positief.       
 

20-jarig bestaan Hofstede

Op 11 november 2017 hebben de bewoners van de Hofstede in Aalst-Waalre het 20-jarig bestaan van hun appartementencomplex gevierd met koffie en gebak. Met een foto-quiz 'Hoe goed kent u het dorp', zorgde dit voor de nodige interactie.
Het complex valt op door de saamhorigheid die er is. De gezamenlijke binnentuin, die door de bewoners zelf wordt onderhouden ziet er fantastisch uit. De bewoners zorgen voor elkaar en helpen elkaar zo nodig. Zo heeft ieder een telefoonlijst en wordt er ‘s morgens gekeken of bij de ouderen de gordijnen wel open zijn. De bewonerscommissie is het aanspreekpunt voor iedereen. Door enquêtes onder de bewoners wordt er gepolst wat er leeft of welke wensen er zijn. De commissie organiseert regelmatig wat gezelligs waar iedereen aan mee kan doen.

 

Samen kussens maken voor ontmoetingsruimte

Op 19 september 2017 is La Maison aan de Frankrijkstraat in Eindhoven feestelijk geopend door de bewoners, de buurt en betrokken partijen. In la Maison is een ontmoetingsruimte voor gezamenlijke activiteiten. De banken waren er al, alleen de kussens ontbraken nog. Onze sociaal beheerder, Marleen de Visser heeft samen met bewoners en buren uit de Paulusstaete kussens gemaakt. Het was een ontzettend gezellige dag en het resultaat mag er zijn.

 

1 jaar Actus ,Vicus

Eind juli was het al weer een jaar geleden dat de 26 bewoners de sleutels ontvingen van hun nieuwe woning aan de Actus en de Vicus in Oerle. Te gelegenheid hiervan hebben enkele buurtbewoners een activiteitengroep opgericht en in samenwerking met ’thuis een BBQ georganiseerd. Een verslag van een enthousiaste bewoner:
"De bbq was super gezellig en iedereen heeft genoten.We hadden lekker vlees, voor ieder wat wils te drinken en als verrassing kwam er een ijscoman. Voor de kinderen hadden we een groot springkussen geregeld. Kortom zeer geslaagd. Iedereen vroeg of het jaarlijks geregeld kon worden en of we met z'n allen meerdere activiteiten konden regelen voor zowel jong als oud".

 

Samen met huurders tuinen opgeknapt in ’t Ven

In de wijk 't Ven in Eindhoven wonen verschillende vergunninghouders uit Eritrea en Syrië. Toen zij in de wijk kwamen wonen, waren de voortuinen niet goed bijgehouden. Buurtbeheerders Hans en Martien  hebben toen geregeld dat de tuinen opgeknapt werden. Dit met in het achterhoofd dat de nieuwe bewoners daarna zelf de tuinen bij moesten houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want deze nieuwe bewoners hadden nog nooit een tuin gehad. Laat staan dat ze wisten hoe ze moeten snoeien, knippen en maaien. Martien en Hans hebben uitleg gegeven over hoe je een tuin moet bijhouden. Samen met de bewoners zijn de tuinen onder handen genomen. De nieuwe bewoners waren erg blij met deze hulp en uitleg en hebben enthousiast het stokje overgepakt.

 

Samenwerken aan een veilige woonomgeving

Van een bewonerscommissie (bestaande uit huurders en kopers) in de wijk Gestel in Eindhoven ontvingen we een verzoek voor extra verlichting in de achterpaden. Ook wilden ze graag een hek in het midden van het achterpaden. Dit zodat deze niet meer als sluiproute gebruikt kunnen worden. Wij hebben gefaciliteerd in de materialen en samen met de bewoners 2 hekken en zo'n 20 lampen geplaatst.  Mooi om samen met de bewoners te werken aan een veilige woonomgeving.

 

Bewoners Kuiltjeshei genieten samen van een barbecue avond

Onlangs hebben de bewoners van de Kuiltjeshei in Best voor het eerst een barbecue georganiseerd. ’thuis heeft daar een kleine financiële bijdrage aan geleverd. Het was volgens de bewoners een zeer geslaagde avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Ook het organiseren van een barbecue draagt bij aan het prettig wonen. Wij zijn dan ook erg blij met dit initiatief.

 

Samen werken aan een leefbare buurt

In de wijk Oud Woensel (Wonen met Spice) hebben kinderen uit de wijk een graffiti-workshop gevolgd om garageboxen op te fleuren. Op het terrein met garageboxen was sprake van overlast. Daarom zijn de garages dicht gestaald.
In plaats van het terrein af sluiten met hekken is in samenwerking met het project Designing Out Crime (DOC) van de gemeente en het welzijnswerk besloten om de omgeving op te fleuren. Dit om te kijken welke effect het heeft op het gevoel van veiligheid.
Kinderen hebben in een graffity-workshop de eerste aanzet gegeven. Daarna is het door een echte graffity-kunstenaar ‘afgemaakt’. De beleving van het terrein is een stuk verbeterd, bewoners reageren positief op de ‘waakhonden’. 

 

Samen ’thuis, dat betekent ook dat we onze huurders tips geven over brandveiligheid

In samenwerking met de brandweer organiseerde ’thuis begin dit jaar in appartementsgebouw Don Bosco in Veldhoven een brandveiligheidsmiddag.

 

’thuis ondersteunt van harte de activiteiten die buurtbewoners organiseren die ten goede komen aan de leefbaarheid in een buurt. We hebben daarvoor een zogenaamd leefbaarheidsbudget. Lees meer...