Checklist voor de nieuwe huurder

Waar moet u aan denken als u een nieuwe woning heeft?

Binnenkort gaat u verhuizen naar een nieuwe woning. Er komt veel kijken bij een verhuizing. Vergeet daarom niet om o.a. onderstaande zaken alvast te regelen voordat u de sleutel van uw nieuwe woning krijgt:

De huur opzeggen van uw oude woning

Zeg op tijd de huur op van de woning waar u nu nog woont. Houd hierbij rekening met de afgesproken opzegtermijn. Ook als u nu een woning van huurt, moet u de huur opzeggen.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Of u huurtoeslag krijgt, hangt af van uw inkomen, de huurprijs van uw woning, uw leeftijd en uw woonsituatie. Op www.belastingdienst.nl/toeslagen kunt u een proefberekening maken om te zien of u huurtoeslag krijgt en hoeveel. U vindt hier ook een aanvraagformulier voor huurtoeslag. Krijgt u al huurtoeslag? Geef dan uw nieuwe adres en de huurprijs door aan de Belastingdienst.

Aanmelden gas, elektra en water

Wilt u er zeker van zijn dat er op uw nieuwe adres gas, elektriciteit en water beschikbaar is als u de sleutel krijgt? Sluit dan al vóórdat u gaat verhuizen een contract af met een leverancier voor gas en elektriciteit. U bent hierbij vrij in uw keuze.
Voor het water moet u een contract afsluiten met Brabant Water (www.brabantwater.nl).

Adreswijziging doorgeven aan de gemeente

Als u verhuist moet u dat melden bij de gemeente waar u gaat wonen. Dit kunt u online regelen. U kunt uw verhuizing doorgeven vanaf 4 weken vóór de verhuisdatum tot uiterlijk 5 dagen erna. Uw verhuizing wordt dan verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP).

Adreswijziging doorgeven aan andere instanties

Het is makkelijk als de post van uw oude adres automatisch wordt doorgestuurd naar uw nieuwe adres. PostNL (www.postnl.nl) of Verhuisvriend.nl regelen dat voor u. Zij geven ook uw nieuwe adres door aan veel andere bedrijven. Op hun websites kunt u daar meer over lezen.

Sluit een inboedelverzekering af

Het is verstandig om een verzekering af te sluiten voor uw spullen (inboedelverzekering) vanaf de dag dat u de sleutel krijgt. U bent hierin vrij om te kiezen bij welke verzekeraar u dat doet.


Glasverzekering

Als nieuwe huurder wordt u automatisch lid van het glasfonds. Dit is een glasverzekering. Door het betalen van een klein maandelijks bedrag herstelt ’thuis glasschade. U hoeft daar dus geen aparte verzekering voor af te sluiten.

Opnieuw inschrijven bij Wooniezie

Als u een nieuwe woning gaat huren, wordt u automatisch uitgeschreven als woningzoekende bij Wooniezie. Wilt u toch ingeschreven staan? Schrijf dan gratis opnieuw in via www.wooniezie.nl

Maak alvast kennis met uw nieuwe buren

Een fijn contact met uw buren draagt bij aan uw woonplezier. Maak daarom in ieder geval even kennis met elkaar. Prettig wonen doe je samen!