Ervaringen van huurders

 

Rikie Spaninks: "Een duurzaam thuis met zonnepanelen"

"We wonen al 31 jaar in ons huurhuis van ’thuis in De Bennekel in Eindhoven. Ik ben eigenlijk de wijk nooit uit geweest, want mijn ouders woonden hiertegenover en de buurt is gewoon heel fijn. De contacten zijn goed en we organiseren van alles. Ik heb het hier heerlijk naar mijn zin." 


Lees meer...


Ron Hendriks: "De winst voor het milieu is er natuurlijk het hele jaar door."

 
 
 
 
 
 
 
 

 

"Sinds 11 april 2017 liggen er 8 zonnepanelen van 'thuis op het dak van mijn huurwoning. Daarvoor betaal ik nu € 15,77 servicekosten* per maand. Mijn dak ligt niet ideaal, want een oost-west ligging met mijn zonnepanelen op de westkant. De productie voor elektriciteit gebeurt bij mij dus 's middags. De jaarlijkse opbrengst is in vergelijking met een dak op het zuiden zo'n 20 % lager. Toch zijn ook mijn zonnepanelen rendabel. In de maanden april t/m augustus verdien ik de huur voor de panelen voor het hele jaar terug. In de overige maanden maak ik dus nog een klein beetje winst. De winst voor het milieu is er natuurlijk het hele jaar door. 

Wie een dak heeft waar weinig tot geen schaduw op valt door bomen, kan met een gerust hart zonnepanelen plaatsen en beginnen aan de productie van elektriciteit."

* de servicekosten voor zonnepanelen zijn een vast bedrag per maand. Dat bedrag heeft geen invloed op de huurprijs en blijft 25 jaar gelijk. 


Joan van de Laar: "Behalve een lager verbruik merk ik niets van de zonnepanelen." 

 

Zonnepanelen vanuit eigen duurzaamheidsdoelstellingen 
“Tijdens een groot onderhoud in 2013 kon ik kiezen voor zonnepanelen. Ik heb meegedaan vanuit eigen duurzaamheidsdoelstellingen. In mijn huis heb ik alleen maar ledverlichting en de verwarming is aangesloten op een klok. Een uur voordat ik naar bed ga, zet ik de verwarming laag.”

Een kastje voor inzicht in verbruik gas en stroom
“Toen de zonnepanelen op het dak lagen heb ik bij Qurrent een kastje gekocht waarmee mijn verbruik voor stroom en gas heel inzichtelijk wordt. Dat is handig. In 2015 heb ik 2.000 kWh stroom verbruikt en 800 kWh zelf opgewekt met de zonnepanelen, dus ongeveer 40% .”

Zelf geen meterstanden meer doorgeven door slimme meter
“Ook heb ik een slimme meter. De netwerkbeheerder biedt dat aan en dan hoef je geen meterstanden voor gas en stroom meer door te geven. Dat ziet de netwerkbeheerder op afstand. Zelf kijk ik op de overzichten van de energieleverancier hoeveel ik verbruik.”

Service en onderhoud tot nu toe nog niet nodig geweest
“Behalve een lager verbruik merk ik niets van de zonnepanelen. Ik kijk er niet naar om. Service en onderhoud liggen allebei bij ’thuis. Maar dat is tot nu toe nog niet nodig geweest.”

Je ziet helemaal niets van de kabels
“Voor het aansluiten van de zonnepanelen hebben de installateurs eerst de woning bekeken. De kabels moeten van de zonnepanelen op het dak naar de meterkast beneden in de hal. Ik wilde geen dikke kabels over de muren en dat hoefde ook niet. De kabels zijn aan de buitenkant van de woning gelegd, je ziet er helemaal niets van.”

Het aanleggen en aansluiten van de zonnepanelen gaf niet veel rommel
“Het aanleggen en aansluiten van de zonnepanelen heeft niet langer geduurd dan een halve dag. Het gaf niet veel rommel, maar ze moeten wel in het hele huis zijn. Op het dak de zonnepanelen leggen, een omvormer*  op zolder installeren en de zonnepanalen aansluiten op de meterkast in de hal.”

* De omvormer is een apparaat dat de stroom die de zonnepanelen opleveren geschikt maakt voor het elektriciteitsnet. Daarop ziet u ook hoeveel stroom de zonnepanelen opgewekt hebben.